A tények


Medgyesegyházán századunk első felére vezethető vissza a dinnye termesztésének hagyománya. Mára a városban e gyümölcs termelése vált a vezető mezőgazdasági ággá. Az ország dinnyetermésének 60%-át adja a település és környéke, a dinnyekivitelnek pedig fele származik a dél-békési, csanádi viharsarokból. Az elmúlt esztendőkben Medgyesegyházán soha nem látott méretekben termesztették a dinnyét.

 


A sztori


Medgyesegyháza ambiciózus polgármesterének, Dr. Nagy Bélának szavait annyira figyelik a médiák munkatársai, hogy poénjaiból is sikertörténetet kovácsolnak. Így történt ez a Dinnyefesztivál esetében is, ami 1995-ben indult útjára.

 

A polgármester baráti beszélgetésben vetette fel az ötletet, ami már másnap napvilágot látott a Blikk országos lapban. A helyi lakosság érdeklődéssel fordult mind a polgármester, mind a Művelődési Ház felé, hogy mikor is lesz a nagy buli. Mit volt mit tenni, ha már az újság is írt a Dinnyefesztiválról, meg kellett csinálni.

 


Előkészületek


A szervezés, mint általában minden ilyen jellegű munka, a Művelődési Ház lelkes dolgozóira hárult. Nagy elánnal beindult a szponzorok felkutatása, faxok és levelek jöttek-mentek, útjára indult a propaganda hadjárat. A szervezők hagyományteremtő szándékkal hívták életre a rendezvényt és az akkor meghatározott cél mind a mai napig helytálló.

 

 

Medgyesegyházán olyan háromnapos szakmai és kulturális fesztivált kívántak szervezni, melyen keresztül még a mezőgazdasági kultúra meghatározó értékei is megőrizhetők az utókor számára. Be kell vallani, nem volt kis feladat a dinnye termesztési módszereinek ismertetésétől kezdve a népi hagyományokon át felébreszteni a lakosság, az emberek tudatában a kulturális igényt. A fáradozás nem volt hiábavaló, hiszen a rendezvénysorozat országosan is a figyelem középpontjába került.

 


A Dinnyefesztiválról

 

A közönség számára ingyenes fesztiválok nyújtotta kikapcsolódás, szórakozás közelebb hozta az itt élő embereket egymáshoz, talán erőt is adott a termelőknek ahhoz, hogy felmerülő közös gondjaikra együtt találjanak megoldást. A szakmai előadásoknak már visszatérő vendégei vannak, neves előadók érkeznek a településre, hogy mindig újabb és újabb dinnyetermesztési szaktanácsokat adjanak a termelőknek.

 

 

A fesztivál elmaradhatatlan epizódja a játékos versengés, melyben van dinnyepakoló, dinnyesaccoló, dinnyeevő, ... verseny. A legjobb elnyeri méltó jutalmát, nagyszabású ceremóniával dinnyelovaggá ütik. A "legtökösebb dinnye" címre a gazdák már tavasszal elkezdik dédelgetni a fesztivál idejére óriásira növő dinnyéiket. A helyi kultúra képviselői, amatőrök, zenészek mellett a fesztiválon fellépnek a régió, a megye művészeti csoportjai színészektől kezdve a néptánc együttesekig. Nem kisebb hírességek szerepeltek az eddigi Dinnyefesztiválokon, mint Ihos József, Csala Zsuzsa, Nagy Bandó András. Az is hagyománnyá vált, hogy élő koncertek is beépülnek a programba. Mint pl.: Republic együttes, Somló Tamás, az Old Boys, Hevesi Imre, Hevesi Tamás, PA DÖ DÖ, Edda, Bikini, Deák Bill Gyula, Zanzibár, Vénus, Irigy Hónaljmirigy, V-Tech, TNT, Crystal, Tunyogi Rock Band, Cotton Club Singers, Takáts Tamás és még sokan mások léptek fel több ezres közönség előtt.

 

Programajánló

2019. augusztus 2 - 4.

A program szervezés alatt...

Korábbi évek fellépői

   

 

 

 

 

Városi Önkormányzat Medgyesegyháza
Támogatóink
Kiállítók

Elérhetőség

     
vebe.hu